Символиката и значението на Деня на Европа и Деня на победата,

...
Символиката и значението на Деня на Европа и Деня на победата,
Коментари Харесай

Експерт: Руската пропаганда у нас е нараснала 10 пъти за една година

Символиката и смисъла на Деня на Европа и Деня на успеха, съветската агитация в България, предизвикателствата пред ръководещата коалиция и ролята на президента Радев обсъдиха политологът Милен Любенов и професорът по философия Димитър Вацов в ефира на  " Кой приказва? “ по Дарик с Пролет Велкова.

Според Димитър Вацов казусът с 9 май датира още от Съветския съюз, тъй като празникът се трансформира в ден на легитимация на един много заплашителен тоталитарен режим.

" Сега имаме същия модел на потребление на Деня на успеха над фашизма за легитимация на путиновия властнически, към този момент тоталитарен, режим “, посочи професорът и означи, че празникът е двояк, имайки своята бяла, само че и тъмна страна.

За политолога Милен Любенов Денят на успеха е и денят, с който започва началото на разделянето на Европа, докато Денят на Европа показва, че мирът и обединяването на Европа са вероятни.

Той напомни декларацията от Шуман и разяснява, че за пръв път от 72 години след тази декларация Европа се намира във война.

" Това е война в сърцето на Европа, против Европа и ще има дълготрайни последствия освен върху световната архитектура за сигурност, само че и икономическите последствия от този спор занапред ще ги виждаме на собствен тил. Този ден е е мотив за размисъл оттук нататък какво би трябвало да се направи, тъй че този спор да завърши “, заяви Любенов и добави, че денят е и мотив европейските водачи да премислят избрани политически неточности от предишното.

" Най-важното през днешния ден е, че този спор сплоти Европа както в никакъв случай до момента и това отваря нови благоприятни условия в посока на усилване на интеграцията и федерализацията на Съюза “, акцентира политологът.

Димитър Вацов коменитира и войната на осведомителния фронт, акцентирайки резултати от скорошно изследване на Фондация за филантропични и обществени проучвания – София, което демонстрира, че разделението у нас тече с надигналата се съветска агитация.

Изследването измерва какви са съветските послания, през кои медии протичат, какъв брой постоянно се появяват и кои са техните представители.

Сравнението сред месец май на тази и предишната година показва 10 пъти повече съветската агитация в България.

Според Милен Любенов по-опасното е, че тази агитация е подсилвана от държавници, политчески партии и обществени фигури.

" Войната смъкна всички маски. Само в случай че допреди 3 месеца имаше разнообразни тълкования за дадени партии и политици, на процедура през днешния ден виждаме техните същински лица “, коментира Любенов.

Той е на мнение, че българското общество е много ясно насочено геополитически, само че тези разнопосочните оценки за това, кой е отговорен в спора Русия – Украйна, се дължат напълно на пропагандната война.

" Има десетина до двадесет говорители в България, които възпроизвеждат съветските опорки всеки ден “, счита Вацов. 

Относно ролята на президента Румен Радев, професорът съобщи, че има опасност да се тръгне към президентски режим.

" Радев надскача непрекъснато пълномощията си, държи се противоконституционно в определни случаи и изключи
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР